YENİ

SON BİLGİLER

Alfa yayınları Bilim Serisinden çıkmış olan ZİHİN kitabından bu bağlamda paylaşmak istediklerim var.

1. Öncelikle mutluluk kavramıyla ilgili olarak, Aristoteles’in çok sevdiğim mutluluk tanımıyla başlamak isterim. Aristo mutluluğu birinin düşüncelere dalma ve iyi bir sohbeti gerçekleştirme anlarının özeti olarak tanımlıyor ve bu tür halleri kendilik bilincini sınırlayan ve zamanı durduran bir durum olarak niteliyor. (Sayfa 174)


2. İkinci olarak, son yıllardaki beyin araştırmalarıyla ortaya çıkan Pozitif Psikoloji alanının kavramlarından Minnetkarlık Görevinden söz etmek istiyorum. Bu kavramın girişinde şöyle bir tespit var: “ Hayatınızda birinin size yaptığı olumlu katkılar konusunda ne kadar az minnetkarlık duyuyorsanız o kadar mutsuzsunuz demektir.” Minnetkarlık görevini yerine getirmenin mutluluğunuzla ilişkisini merak ediyorsanız önce bu kişi ya da kişilere minnetkarlığınızı belirten açık ve net ifadelerle 300 kelimelik bir takdirname yazacaksınız. Bu yazıda onun ya da onların sizin için neler yaptıklarını, hayatınızla ilgili hangi olumlu katkılarda bulunduklarını anlatacaksınız. Sonra onu arayıp “ Ziyaretinize gelmek istiyorum” diyeceksiniz. Size “neden” diye sorduklarında “ Bunu telefonda anlatmak istemiyorum sürpriz olacak” diyeceksiniz. Sonra ona gidip, karşısına oturduktan sonra onun hakkında yazdıklarınızı yüzüne karşı okuyacaksınız. Buna benzer davrananlarla ilgili araştırmalar gösteriyor ki, minnetkarlık ve vefa duygularını ifade edenler daha az depresyon tanısı alıyor ve daha mutlu oluyor.


3. Buna benzer davranışlar göstermenin sağlığa, beyne ve gövdeye ne faydaları olabilir diye yani işin “nöro” tarafında ne var diye merak ediyorsanız SeligMan’dan dinleyelim; “ Yaklaşık 25 yıl önce şu soruyu sormaya başladım: Kim asla aciz duruma düşmez? Yani çöküşe kim direnebilir? Ve tersinden kolayca aciz duruma düşen kim? Kötümserliğe karşı iyimserlik araştırmalarım hayvan deneylerinde gösterdi ki, hayvanların üçte birini aciz duruma düşüremiyorduk! Onda biri ise daha deney başlarken aciz durumdaydı. Sonra insanlarla ilgili olarak, iyimser insanlar kötümser insanlara göre yarı yarıya daha az depresyona giriyor, tüm mesleklerde iyimser insanlar kötümserlere göre daha başarılı oluyor, iyimserler daha dirençli bağışıklık sistemine sahip oluyor ve muhtemelen iyimserler kötümserlerden daha uzun yaşıyorlardı.”

 

Yorum Yapılmamış

Sağ Beyin-Sol Beyin Testi
2017-07-04 09:14:02 İnternette çok sayıda sağ beyin-sol...
Beyin ne organıdır?
2017-04-17 11:58:25 Beyin ona sahip olan bütün...
Beynin girintili-çıkıntılı yüzey yapısının bir anlamı var mıdır?
2017-04-17 13:15:12 Beyinlerde gördüğümüz girintili-çıkıntılı yüzey yapısının...
OTİZM VE BEYİN-1-
2017-05-30 08:56:14 İşte ortada kalmış konulardan biri...